Wat kan Rots en Water voor jou betekenen?

Het Rots en Waterprogramma biedt enorm veel mogelijkheden tot groei.

 

Er zijn heel wat aanknopingspunten om een leerproces op gang te brengen in je binnen- en buitenwereld. In deze blog sta ik stil bij wat Rots en Water voor jou of je kind kan betekenen/opleveren.

Dit zal ik doen aan de hand van ‘De Gouden Driehoek’.

‘De Gouden Driehoek’ in 2 zinnen.

Met de ontwikkeling van lichaamsbewustzijn kan je meer inzicht krijgen in de eigen emoties en de regulatie daarvan (emotioneel bewustzijn). Dit biedt kansen voor de ontwikkeling van meer zelfbewustzijn en het vermogen tot zelfregulatie.

 
De gouden driehoek van Rots en Water
 

Alle oefeningen van het Rots en Waterprogramma richten zich op de vergroting van het lichaamsbewustzijn. Doordat het lichaamsbewustzijn wordt vergroot, zal automatisch een vergroting van het emotionele bewustzijn plaatsvinden.

Hoe drukken emoties zich uit?

Emoties drukken zich in het lichaam uit in de vorm van spierspanningen en hebben ook invloed op de ademhaling, onze bloeddruk, de aanmaak van hormonen, onze waarneming en de betekenis die we daaraan geven. Het zijn juist deze fysieke expressies of reacties die het ons mogelijk maken bewust te worden van onze emoties en daar grip op te krijgen.

Bij boosheid bijvoorbeeld gaat de adem omhoog, spieren spannen zich aan, het gezicht wordt heet (of juist koud), vingers en handen gaan trillen, het contact met de grond gaat verloren, enzovoort.

Op het moment dat het lichaamsbewustzijn wordt versterkt, wordt ook het emotioneel bewustzijn vergroot. Hierdoor zal ook het zelfbewustzijn (wie ben ik) en het vermogen tot zelfbeheersing toenemen.

Je kan je reactie kiezen

Nu pas weet je hoe je op een situatie of persoon reageert. Dit weet je omdat je emoties in je lichaam ervaart die daarmee gepaard gaan. Omdat je jezelf nu meer bewust bent van jouw emoties ontstaat automatisch meer ruimte voor reflectie en zo ook meer ruimte voor het maken van een keuze:

Voorbeeld

‘Ik voel dat mijn adem omhoog gaat en dat mijn spieren zich aanspannen, ik voel dat ik heel kwaad ga worden. Maar wil ik dat eigenlijk wel? Nee? Dan, en beslist niet eerder, kan ik nu ook leren heel bewust mijn adem weer naar mijn buik te brengen (centreren) en mijn voeten weer stevig op de grond zetten (gronden)?’

In ontwikkeling

Vergroting van het lichaamsbewustzijn helpt dus mee bij de ontwikkeling van zelfbeheersing, en samenhangend daarmee ook bij het kunnen maken van keuzes: Rots of Water.

De ervaring van een kalme, sterke (gegronde en gecentreerde) fysieke basis maakt het makkelijker om met anderen contact te maken en uit te reiken naar sociaal contact. En zo een rationele en empathische verbinding op te bouwen (gevoelens van verbondenheid) en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Meer zelfkennis leidt tot meer kennis van, en begrip voor, de ander.

Meer contact met het eigen gevoel leidt ook tot een beter gevoelsmatig contact met de ander(en).

Als je gecentreerd bent en gegrond,
dan voel jij je altijd thuis,
dicht bij jezelf,
verbonden met de mensen om je heen.
— Freerk Ykema
 

Zit je na het lezen van deze blog met vragen?

Denk je dat Rots en Water iets voor jou zou kunnen betekenen?

Heb jij zin om mee te doen aan een Rots en Watertraining?


Bronnen:

Rots en Water praktijkboek


Volgende
Volgende

Anders kijken en luisteren: twee metaforen