Anders kijken en luisteren: twee metaforen

Momentumz staat voor het anders durven kijken en luisteren naar verlies- en rouwsignalen, naar emotionele pijn. Om wat vroeger gebeurde of om wat zich stelt op dit moment.

In mijn werk grijp ik vaak terug naar twee metaforen: het emotionele vat en de twee stoelen.

Het beeld van het emotionele vat

Het emotionele vat is een metafoor voor de gevoelswereld. We kunnen onze emoties vergelijken met een vat. Hierin zitten bijvoorbeeld nieuwe pijn, oude pijn (verwerkt of onverwerkt), frustraties, opgekropte gevoelens, rusteloosheid, eenzaamheid,…

Als het vat té vol is, komt het onder druk te staan en ontploft of implodeert het. Dat gebeurt zelden in de vorm van woorden, maar meestal in gedrag.

Exploderen uit zich in gedrag naar buiten toe: agressie, woedeaanvallen, roepen en tieren, enzovoort. Imploderen uit zich in gedrag naar binnen: zoals zelfpijniging, krassen, snijden, uithongeren en/of zelfdoding.

Opgekropte emoties worden ontspoorde emoties en uiten zich, vaak jaren later, in moeilijk en extreem gedrag en handelingen.

De metafoor van de twee stoelen

Bij Momentumz kijk ik vanuit een dubbele bril:

  1. Wat is het zichtbare gedrag? Wat zijn de handelingen en reacties die getoond worden? Zijn er lichamelijke klachten?

  2. Welke achterliggende situatie heeft zorg, aandacht en verwerking nodig zodat de zichtbare signalen rust vinden?

We spreken hierbij van een eerste en tweede stoel. 

Het beeld van de ‘eerste stoel’

De eerste stoel staat voor het gedrag dat getoond wordt, zowel naar binnen als naar buiten gericht. Het is zichtbaar en objectief waarneem- of observeerbaar. Wat vaak getoond wordt is moeilijk, extreem gedrag en handelingen.

De eerste stoel is vaak goed gekend bij de omgeving. 

Het beeld van de ‘tweede stoel’

De tweede stoel wil zeggen: iemand toont iets vanop de eerste stoel, maar wat is de achterliggende boodschap achter de signalen? Wat is het échte verhaal?  

In het beter leren begrijpen van deze signalen nemen we een levens-, verlies- of rouwgeschiedenis mee, situaties en context, een maatschappij.

Vanuit de tweede stoel wordt een verlies- of rouwtraject gestart. Het draagkrachtiger worden, ‘wie ben ik in deze overbevraagde maatschappij’, op zoek gaan naar identiteit en zelfvertrouwen, het aangaan van een groeiproces. 

Ben jij op zoek naar iemand, voor jezelf of voor je kind, die op een andere manier kijkt en luistert naar (signaal)gedrag dat gericht is naar buiten en/of naar binnen? Zoek je iemand die op zoek gaat naar de échte boodschap achter dat gedrag?

Dan ben jij en/of je kind welkom om te komen landen in het nest van Momentumz.

 



Bronnen:

Bleekweide


Heidi Lambrechts

I help solo-entrepreneurs make their website in Squarespace.

https://www.metmenna.com
Vorige
Vorige

Wat kan Rots en Water voor jou betekenen?

Volgende
Volgende

Wanneer wordt een gewone verliesreactie signaalgedrag?